Van YYÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi ABD tarafından 4-6 Mayıs 2005 tarihlerinde düzenlenen "Genel Müzik Eğitiminde Geleneksel Müziklerimiz" konulu sempozyum sonunda aşağıdaki konularda görüş birliğine varılmış ve bunların ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle paylaşılmasında yarar görülmüştür.
1. Genel müzik eğitiminde geleneksel müziklerin önemli bir yeri vardır.
2. Genel müzik eğitimi yapılan eğitim öğretim kurumlarında geleneksel müziklerimize Milli Eğitim Temel Kanunu'nda belirtilen ilke ve amaçlar doğrultusunda, okul kademelerine ve öğrenci düzeylerine göre yer verilmelidir.
3. Genel müzik eğitiminde, geleneksel müziklerimize yer verilirken, diğer ana müzik türleriyle gerekli dengenin sağlanmasına özen gösterilmelidir.
4. Genel müzik eğitiminde, geleneksel müziklerimize yer verilirken, kuramla uygulama arasında sağlıklı bir denge oluşturulmasına özen gösterilmelidir.
5. Genel müzik eğitiminde, geleneksel müziklerimize yer verilirken, karşılaşılan kuramsal sorunların giderilmesinde gerekli uzman desteği ve yardımı sağlanmalıdır.
6. Genel müzik eğitiminde, geleneksel müziklerimize yer verilirken, ulusal müziğimizle, çağdaş veçağcıl müzikler arasında gerçekçi ve sağlıklı bir denge gözetilmelidir.
7. Genel müzik eğitimi yapılırken eğitim müziği dağarı oluşturma-geliştirme çabaları sürekli desteklenmelidir.
8. Bütün bunlar yapılırken, genel mzüik eğitiminin "ortak genel kültürü verme" işlevi unutulmamalıdır.
9. Tüm bu işlevlerin yaşama geçirilebilmesi için ilköğretim okullarının bütün sınıflarında müzik dersleri zorunlu olarak haftada en az iki saat verilir hale getirilmelidir.
İmza
Prof.Yalçın Tura, Prof.Dr. Ali Uçan, Prof.Dr.Necati Gedikli, Prof.Abdullah Uz, Yrd.Doç.Dr.Hüseyin Yükrük