Müziksel hafıza
- gulsah_sever
Müziksel hafıza
Merhaba,
Bilindiği gibi müzik okullarına giriş sınavlarında müziksel hafızayı ölçen ezgi ve ritimler de yer alıyor. Sınava giren adayların büyük bir kısmı en çok bu alanda zorlandıklarını belirtiyorlar. Derslerde kolay akılda kalıcı ezgilerden başlayarak giderek zorlaşan bir yol izlememe karşın beklediğim performansı sağlayamıyorum.
Bu konudaki önerilerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler...
Bilindiği gibi müzik okullarına giriş sınavlarında müziksel hafızayı ölçen ezgi ve ritimler de yer alıyor. Sınava giren adayların büyük bir kısmı en çok bu alanda zorlandıklarını belirtiyorlar. Derslerde kolay akılda kalıcı ezgilerden başlayarak giderek zorlaşan bir yol izlememe karşın beklediğim performansı sağlayamıyorum.
Bu konudaki önerilerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler...
- gulsah_sever
ya gerçekten en çok zorlanılan konulardan biri bu.. bir çözüm bulursanız lütfen haberim olsun.. gerçi artık çok fazla zaman kalmadı ama belki bir ipucu olabilir.. saatlerce bono ve solfej çalışıyorum ama iki ölçüden sonrasını dinlerken başını da kaçırıyorum ve sonu gelmiyor... offf kaybedersem tek sebebi müzikal hafıza olacak eminim... herkese kolay gelsin...
SANATÇININ EN BÜYÜK ESERİ YAŞADIĞI HAYATTIR...
- gulsah_sever
Sevgili kare_kedi;
Müziksel hafıza çoğu öğrencinin kendini eksik hissettiği bir konu. Bu durum müziğin içine girdikçe kendiliğinden de gelişim gösteriyor. Sana tek tavsiyem müziksel hafıza çalışmalarını bona ya da solfej çalışmalarıyla sınırlamayıp tüm hayatına yayman. Yolda yürürken bile duyduğun en ufak sesleri taklit etmen hafızana katkı sağlayacaktır.
Sınavında başarılar diliyorum...
Müziksel hafıza çoğu öğrencinin kendini eksik hissettiği bir konu. Bu durum müziğin içine girdikçe kendiliğinden de gelişim gösteriyor. Sana tek tavsiyem müziksel hafıza çalışmalarını bona ya da solfej çalışmalarıyla sınırlamayıp tüm hayatına yayman. Yolda yürürken bile duyduğun en ufak sesleri taklit etmen hafızana katkı sağlayacaktır.
Sınavında başarılar diliyorum...
Tüm hocalarıma ve arkadaşlarıma merhabalar...
Foruma yeni üye oldum.Böyle bir forumun varlığından daha önce haberdar olmayı dilerdim,ama kısmet bugüne oldu.
Bende bu sene müzik öğretmenliği için iki üniversitede şansımı denemek istiyorum.Birine karar verdim;Muğla Üniversitesi.Buradan edindiğim bilgiye göre Kırıkkale'de de müzik öğretmenliği bölümü açılacakmış.Fakat,üniversitenin web sayfası hala böyle bir bilgiyi bizlerle paylaşmıyor.
Asıl konuya gelirsek,müziksel hafıza sorularında,çalınan ezgilerin tekrarı yapılırken bu notayla mı yoksa,''a''veya''na'' heceleriylemi söyleniyor?
Tüm arkadaşlara başarılar!
Foruma yeni üye oldum.Böyle bir forumun varlığından daha önce haberdar olmayı dilerdim,ama kısmet bugüne oldu.
Bende bu sene müzik öğretmenliği için iki üniversitede şansımı denemek istiyorum.Birine karar verdim;Muğla Üniversitesi.Buradan edindiğim bilgiye göre Kırıkkale'de de müzik öğretmenliği bölümü açılacakmış.Fakat,üniversitenin web sayfası hala böyle bir bilgiyi bizlerle paylaşmıyor.
Asıl konuya gelirsek,müziksel hafıza sorularında,çalınan ezgilerin tekrarı yapılırken bu notayla mı yoksa,''a''veya''na'' heceleriylemi söyleniyor?
Tüm arkadaşlara başarılar!
Olmazsa,bana ne olur?
selamlar ben de bu sene hazırlanıyorum sınava ve beni çalıştıran büyüğüm ezgileri aklında tutmanın kolay yolunun şöyle oldugunu söyledi..
sınavda bir ezgiyi ya da ritmi 2 ya da 3 kere tekrarlattırma hakkımız varmış sanırsam.buna göre ilk çalışta ezginin başını algılamak,2.çalışta ise sonunu algılayıp birleştirerek sunmak olacaktır sanırım.. bundan kolay yol oldugunu sanmıyorum ama işe yarıyor bir süre çalıştıktan sonra.
sınavda bir ezgiyi ya da ritmi 2 ya da 3 kere tekrarlattırma hakkımız varmış sanırsam.buna göre ilk çalışta ezginin başını algılamak,2.çalışta ise sonunu algılayıp birleştirerek sunmak olacaktır sanırım.. bundan kolay yol oldugunu sanmıyorum ama işe yarıyor bir süre çalıştıktan sonra.
- gulsah_sever
bence ezgi tekrarında tamamen ezgiyi duymak için konsantre olmak gerekiyor. bütün dikkatinizi ezginin belleğinizde yer etmesi için toplarsanız iyi sonuç alırsınız.gülşah hocamın da söylediklerine katılıyorum.ezgi tekrarı,ezgisel bellek gibi işlemleri,müziği hayatınız boyunca ciddi bir uğraş olarak sürdürmek istiyorsanız,müziği günlük yaşamınızın bir parçası olarak görmeli ve çekingen olmamalısınız.
-
- İletişim:
Arkadaşlar mutlaka okuyun ezgi ve tartımda sorunu olanlar
arkadaşlar ya ben bu ezgi ve tartım işini anlamıyorum niye derseniz çok kişide gördüm adam daha tek sesi veremiyor ama ezgiyi veriyor yani 40 puan diye düşünürsek sesleri ayırt edenin önüne geçiyor. TAMAM sesleri verende müzik kulağı oldugunu gösteriyor ama ezgiyi vermek bana göre biraz hafızanın kuvvetli olmasına dayanıyor. mesela biz ölçüsüne notasına göre düşünüyoz adam bunu şarkı gibi dinliyor ve yapıyor bizde kalıyoruz bence buna bi çözüm gelmesi lazım saygılar
Selamlar Kerem
Re: Arkadaşlar mutlaka okuyun ezgi ve tartımda sorunu olanla
Bence bütün olay bu. Calınan ezgiyi bir sarkı gibi dinlemek cok daha yararlı oluyor cogu zaman. Diger türlü dikkatimizi toplayıp ezberleyecegiz diye ugrasırken ezgi hemen o an unutuluyor..En azından ben denedim ikisini de.. ve biraz daha rahat olup dinlendiginde daha cok akılda kalıyor. Cok fazla "konsantre olma " işine kaptırmamak gerek bence.. Öyle olduğunda notalar tek tek düsünülüp ezberlenmeye calısılıyor.. Tabi bu da iyice zorlastırıyor işi..Sınav stresi de eklenince..Başını düşünürken sonu unutuluyor..keremunal38 yazdı: arkadaşlar ya ben bu ezgi ve tartım işini anlamıyorum niye derseniz çok kişide gördüm adam daha tek sesi veremiyor ama ezgiyi veriyor yani 40 puan diye düşünürsek sesleri ayırt edenin önüne geçiyor. TAMAM sesleri verende müzik kulağı oldugunu gösteriyor ama ezgiyi vermek bana göre biraz hafızanın kuvvetli olmasına dayanıyor. mesela biz ölçüsüne notasına göre düşünüyoz adam bunu şarkı gibi dinliyor ve yapıyor bizde kalıyoruz bence buna bi çözüm gelmesi lazım saygılar
Yine de bilmiyorum.. Belki herkeste farklıdır..
- fatihermete