BİLDİRİLER   

PİYANO EĞİTİMİNDE MÜZİKALİTE KAVRAMININ KAZANDIRILMASI AÇISINDAN GENEL YAKLAŞIMLAR

         

Prof. Nevhiz Ercan

Gazi Ünv. Gazi Eğt.Fak.

GSEB-MEABD-Ankara

 

* Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik

Sempozyumu, 30-31 Ekim 2003,

İnönü Üniversitesi, Malatya

Bildiriler,s.212-214.

GİRİŞ

Piyano derslerinde verilen ödevlerin nota, ritm, hız ve gürlük terim ve işaretleri açısından uygun olarak seslendirilmesinin yanısıra, parçanın müzikal yapısının da doğru olarak ortaya çıkarılması önem taşımaktadır. Ayrıca özel veya okul ortamlarında yapılan piyano derslerinde öğretmenler tarafından parçaların teknik problemlerinin çözümüne çok fazla zaman ayrıldığı ve müzikalitenin ihmal edildiği daima gözlemlenmektedir. Bunun nedeni genelde öğretmenin kafasında öğrencinin sergilediği performanstan çok onun parçasını çalarken yaptığı hataların düzeltilmesi düşüncesinin olmasıdır. Öğretmen ders boyunca yapılan yanlışları düzeltmeye çabalar, sonunda ders biter ve öğrenci adeta bir savaştan çıkmışçasına yorgun bir şekilde ve sonu gelmeyen hatalar yüküyle dersten ayrılır. (Gold, 1999; 6) Oysaki bütün öğrenciler ilk derslere coşkulu, enerji dolu ve öğrenme isteği ile gelirler, çünkü derslerin neşe ve eğlence içinde geçeceğini umarlar. Ancak öğretmenlerin teknik ve teorik konuları tartışmaya fazlaca zaman ayırması, onların müziği tercih etmelerinin en önemli sebebini unutturduğu gibi, daha ilk derslerden öğrencilerin cesaretlerinin kırılmasına da neden olur. (Lychner, 2002; 27) Şunu unutmamak gerekir ki, en küçük boyutlu bir çalgı eserinde bile, büyük eserlerin içeriğindeki müzikal ögeler ve sanatsal fikirlerin aynıları bulunur dolayısıyla öğrencileri müzik sanatının kavramları ve ifadesi ile tanıştırmak, onların müzik deneyimlerini zenginleştiren ve okunan notaları klavyede daktilo etmek gibi sıkı bir beceriyi zevkli bir sanat faaliyetine dönüştüren anahtar olacaktır. (Montparker, 1998; 7)

Öğrenciye Müzikalite Kavramı Nasıl ve Ne Zaman Verilmelidir?

Değişik tipte öğrencilerle karşılaşmamıza rağmen müzik yapma işlemleri bütün öğrencilere derslerin ilk aşamalarından itibaren verilmelidir. Sonuçlar öğenciden öğrenciye değişecektir, ancak öğrenciler çalgı çalmanın sadece yetenek ve alıştırma yapmaktan ibaret olmadığını, aynı zamanda müzik yapmanın temel kavramlarını da içine aldığını bilerek derslerine başlamalıdırlar. Diğer taraftan öğretmen de zaman kısıtlı bile olsa, dersinde öğrencisinin müziği duygusal bir yolla sunmasına izin vermeli ve bu yolda öğrencisini özendirmelidir. Aksi halde öğrencinin müzik görüşleri dar, çalışı ise sıkıcı bir hale gelir.

Yetenekli öğrenciler içgüdüsel olarak müzik yapma amacı ile ilk derslere yaklaşırlarken, diğerleri teknik açıdan bir sonraki notanın nerede olduğunu düşünerek yaklaşabilirler. (Camp, 1992; 41) Doğal olarak bu tür öğrencilerde müzikalite kavramının gelişmesi ve yerleşmesi diğer öğrencilere göre gecikecektir. Bu konudaki yaygın kanı, öğrencinin armoni bilgisi, çalma pratiği, nota ve ritmleri doğru çalma gibi becerilerinin aracılığıyla müzikal yorumunun şekil aldığı doğrultusundadır. Bir öğrenci ile müzikal anlama atmosferi yaratabilmek için önce kulağının eğitilmesine yardım edilmelidir. Daha sonra sıra bu atmosferin nasıl ve niçin oluştuğu sorularına gelir. Bu atmosferi yaratmak için ise en mükemmel yol ona ‘sesi’ göstermektir. Bir ressamın paletindeki mavi rengin birçok tonu olduğu örneğinden (gök mavisi, havacı mavisi, turkuaz mavi gibi) yola çıkarak bir tek nota bile olsa, en hafiften en kuvvetliye çalınarak sesin [1]çeşitli nüansları gösterilmeli ve öğrenci tonal çeşitlilik ve nüanslar konusunda bilgilendirilmelidir. (Waterman, 1983; 14) Bunun yanısıra öğrencinin işittiği müzikal olaylara  karşı duygusal olarak reaksiyon vermesi onun müzikal anlayışının kulak yoluyla geliştiğinin bir göstergesidir. Öğrencinin bu konudaki becerisini anlamak için çeşitli çalışmalar yaptırılabilir. Örneğin bir müzik cümlesini önce doğru sonra yanlış çalarak aradaki farkı buldurmak, ya da iki farklı akoru ard arda çalarak hangisinin gerilim hangisinin çözülme hissi verdiğini buldurmak gibi keşfetme oyunları bize öğrencinin duygusal yönünün gelişip gelişmediği konusunda bilgi verir. Müzik yeteneğine sahip öğrenciler, başlangıçtan itibaren çabucak öğretmenlerinin çaldıkları alışılmış sesleri taklit ederler ve ton kavramının farkındadırlar. Bu konuda öğrencilerin gösterdikleri müziksel özellikler şöyle sıralanabilir;

1.       Başlangıçtan itibaren müzik sembollerini ritmik bir hareket içinde algılama,

2.       Onların ne ifade ettiklerine duygusal olarak cevap verebilme,

3.       Seslerin nasıl algılanması gerektiğini işitsel olarak algılayabilme,

4.       Ses üretme (çalma) işlemlerinde fiziksel olarak kolayca koordine olabilme.

Ancak yetenekli öğrencilerin sergiledikleri bu davranışlara karşılık, üç yıllık bir piyano eğitiminden sonra bile hala çalgı çalmanın temel esaslarını çözememiş öğrenciler de sık sık karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bu tür ağır ilerleyen öğrencilere rehberlik etmekte olan öğretmenler onların müzikal sezgilerinin gelişmesi konusunda daha sabırlı davranmak durumundadırlar.

Öğrenciye Müzikalite Kavramının Kazandırılmasına Yönelik Bazı Öneriler;

1.       Öğrencilerin müzikalitesi ile dersin başlangıcında sürekli ilgilenilmeli, aynı zamanda tonal kalite, karakter, ruh ve dinamik çizgilerin geliştirilmesi her dersin bir bölümünde mutlaka yer almalıdır.

2.       Dikkatli dinleme müzikalite kavramının gelişmesine katkı sağlayan önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle ilk derslerden itibaren öğrencilere ürettikleri sesleri ve kendi çalışlarını eleştirel bir kulakla dinlemeleri öğretilmelidir.

3.       Çalışılan parçadaki müzik fikirlerinin şarkı olarak söylenmesi cümlelerin şekillenmesi ve dinamiklerin yorumlanması açısından en etkili yollardan biridir; öğrenciye doğru çalışma alışkanlıkları kazandırılırken bu hususun da göz önünde tutulması onun müzikal duyarlılığının gelişmesine katkı sağlayacaktır.

4.       Öğrenciye çalıştığı eserin müzikal yapısı ile ilgili önemli noktaları hikayeleştirerek  anlatmak, onun hayal gücü ile duyguları arasında bir bağ kurarak bunu piyano çalışına yansıtması müzikal becerisinin gelişmesine yardımcı olacaktır.

5.       Çalışılan eserin bestecisinin hayatı, müzikal stili, yaşadığı dönem, ayrıca o dönemin edebiyat ve diğer sanat dalları hakkında bilgi sahibi olması öğrencinin eseri daha iyi anlayarak yorumlamasını sağlayacaktır.

6.       Öğrencinin düzeyine uygun eserlerle oda müziği gruplarına katılması, başka çalgılara eşlik etmesi, ayrıca zaman zaman dörtel parçaları çalması müzik yapma zevkini canlı tutacağı gibi müzik kültürünün de gelişmesini sağlayacaktır. Öğretmenin görevi aşırı eleştirel ve katı tutumlu olmadan öğrencisini bu tür çalışmalara özendirmek ve arada sırada öğrencinin (program dışı da olsa) sevdiği parçaları çalmasına izin vermek olmalıdır.

7.       Müzikal yorumu öğrenmesine katkıda bulunması açısından öğrenci farklı stillerde müzik dinlemeye teşvik edilmeli, bunun yanısıra öğretmen derslerde çalışılan parçayı kendisi de öğrencisine sık sık çalarak müzikalite konusunda ona rehberlik etmelidir.

SONUÇ   

Müzik bir yaşam boyu süren beceridir, bu nedenle öğrencilere yaşamları boyunca müzikten zevk almalarını sağlayacak beceriler kazandırmak, onları tüm benlikleriyle şekiller ve seslerin sihirli dünyasına açarak biçim ve ses oluşturmalarına yardımcı olmak öğretmene düşen en önemli görevlerdendir. Özet olarak, piyano eğitiminin sadece teknik beceriyi kapsamadığı, teknik yeterliliğin güzeli yaratmak için bir araçken, temelde öğrencilere kendilerini müzik yoluyla güzelce ifade etmelerini sağlayacak müzikal davranışlar kazandırmanın vazgeçilmez bir amaç olduğu unutulmamalıdır.

KAYNAKÇA

1.       Camp, M.W., Teaching Piano, Alfred Publishing Co, Inc, California, USA, 1992.

2.       Ertem, Ş., Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’ndeki Piyano Eğitiminde Müzikalite Kavramının Önemi ve Oluşumunun İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997.

3.       Fenmen, M., Müzikçinin El Kitabı, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara, 1991.

4.       Gold, M., Motivating Students With Praise and Enthusiasm, Illinois, USA, Clavier, Nisan, 1999.

5.       Hallum, R., Maurice Hinson’s Boundless Energy and Enthusiasm. Illinois, USA, Clavier, Aralık, 1998.

6.       Lychner, J.A., Progress in Making Good Sounds Precedes Learning to Read Music. The Instrumentalist, Kasım, 2002.

7.       Marcus, A., Adds Imagination to Music, Illinois, USA, Clavier, Ekim, 2002.

8.       Montparker, C., Keeping the Joy In Piano Lessons, Illinois, USA, Clavier, Aralık, 1998.

9.       Stone, M.D., Beginners Can Learn To Add Expression And Good Phrasing, The Instrumentalist, Mart, 2003.

10.   Strouse, L, H., What Do We Teach When We Teach Interpretation, American Music Teacher, USA, Şubat/Mart, 1991.

11.   Waterman, F., On Piano Teaching And Performing, Faber Music In Association With Faber And Faber, 1983, Printed In England.