Haluk Tarcan’dan Selam Var
Paris’te yaşayan, bilimsel çalışmalarını bizlere oradan ulaştıran Haluk Tarcan’ı çoğumuz bilmeyiz. Ben de onu az bilenlerdendim. Etnolog olarak Etrüsklerle ilgili yazdığı makalelerini okumuştum en fazla. Bertan Onaran, Cumhuriyet’teki köşesinde onun ünlü bestecimiz Bülent Tarcan’la kerdeş olduğunu yazmıştı.
Bülent Tarcan’ın piyanist kızı Hülya Tarcan’ı uzun zamandır konser programlarında görmüyoruz. Onları yaşatmak için bir şeyler yapmalı diye düşünürken Haluk Tarcan beyle yazışmaya başladık. Şimdi izninizle ondan aldığım mektubu siz okurlarımla paylaşmak istiyorum:
Mahiye Morgül hanım kardeşimiz,
Tarcan'lara gösterdiğiniz ilgiye pek çok teşekkür ederim. Sanırım sizinle daha iyi tanışmamız gerekecektir: Ben üçlü öğrenimden geçtim:
1- Müzik piyano
• İstanbul Konservatuarı
• İtalya, Chigi Müzik Akadamisi,
• Salzburg Müzik Akademisi
• Jacque Fevrier'nin gelişme kurları vb..
2- San'at Tarihi: İstanbul Üniversitesi
3- Bilimsel Araştırmacı (Centre National de la Recherche Scientifique- Paris / bilimsel Ulusal araştırma Merkezi) Etnolog... halk müziğimizden hareketle , Zamanın bölünmezliğini ispat ettiğim için bu merkez'e tercihen alındım.
Piyano hocası olarak Verda Erman ve Paris’te bir öteki dahi delikanlı Pierre Alan Volondat'ya kendi sistemimi öğrettim ve bu delikanlı Uluslararası Brüksel Piyano yarışmasında birinci geldi.
Piyanist olarak tam uluslararası çembere girmişken feci bir kaza geçirdim ve 10 yıl piyanodan uzak kaldım , İşte bu arada bilimsel araştırma yaparak Ön-Türkleri tanıtmak için çalıştım. Bu konuda 3 kitabımdan ilki piyasaya çıktı, gerideki ikisi çıkmak üzeredir.
Ülkeye ağustosta dönüyorum. Önce Ağabeyimin süitini CD'ye vereceğim ve konserlerime devam edeceğim. Bu arada piyano dersi ve Ön-Türk konferansları vereceğim. Hülya ile belki 4 el piyano konseri de verebiliriz.
Sevgilerle yanaklarınızdan öperim
Halûk Tarcan Ağabey.
18.7.2006