Tartışalım Lütfen Önemli...!

Doğrudan müzikle ilgili olan konulara yer veriniz.
Cevapla

Taslak programı onaylıyor musunuz?

Anket 04 Haz Pzr, 19:33 tarihinde bitecek

Evet - Aynen
3
60%
Kısmen (değişiklik önerilerim aşağıda)
2
40%
Hayır
0
Oy yok
 
Toplam oy: 5

Kullanıcı avatarı
Admin
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 543
Kayıt: 03 Haz Cum, 22:00
Konum: Ank/Aksaray
İletişim:

Tartışalım Lütfen Önemli...!

Mesaj gönderen Admin »

Değerli Dostlarım,

Yakın bir zaman içinde YÖK'ün 1998 yılında yürürlüğe koymuş olduğu Müzik Eğitimi Lisans Programı konusunda yeni bir (iyileştirme) çalışma başlatacağı duyumu alınmıştır. Bu çoğumuzun beğenmediği ve yıllardır eleştirdiğimiz programın değişmesi için önemli bir fırsattır. Ancak bizden yeni bir program istedikleri an elimizde hazır birşeyler olmalı.

Bu nedenle size sunmuş olduğum taslak ( http://www.muzikegitimcileri.net/taslak.html) üzerinde görüş bildirmenizi önemle rica ederim. Görüşlerinizi ankete katılarak, ya da istediğiniz değişiklikleri yazarak belirtebilirsiniz.


Saygılarımla,
Doç.Dr. Süleyman Tarman (Admin)
mustafalp
Mesajlar: 11
Kayıt: 16 Nis Pzr, 14:24
Konum: corum

Aklımdakiler..

Mesaj gönderen mustafalp »

Gördüğüm bir kaç eksikliği eklemek istiyorum.. İlk yarıyıl ses eğitimi almamış öğrencilerin koroda görev alması çok içime sinmedi, bilmiyorum AGSL'den geldikleri mi varsayılıyor.
İlk atanıp lisede görev yapmaya başladığımda, dönemin başlangıç konusu olan "Batı Müziği Tarihi"ni örnek müzikler ve hikayelerle birlikte su gibi anlatıp geçmeme rağmen, "Türk Müziği Tarihi" konusunda tabiri yerindeyse ecel terleri dökmüştüm. Elimde ne bir kaynak, ne bir müzik.. Ders kitabına bakıp yazdırıyorum.. Çok acıydı bu, yazık da aynı zamanda, ayıp. Kendi müziğinden bihaber bir müzik öğretmeni.. Bence 1 dönem Anadolu Müziği çok az..
Eğer "müzik öğretmeni" yetiştiriliyorsa, bağlama da neredeyse en az piyano kadar önemli. Unutmayalım ki eğitim verdiğimiz çocukların neredeyse hiçbiri daha önce klasik müzik dinlemedi, duymadı.. Dersi çellosuyla işleyen, bundan yılmayan öğretmen ben görmedim. Her okulda Piyano-Org bulmak da mümkün olmuyor, ben daha görmedim, evde eşlik kaydedip götürüyorum. Ya da eşlik için gitar, akordiyon vs. bilinmeli..
Eşlik dedim de, armoni çözüp parçalara eşlik edemeyen öğretmen arkadaşlar var. "Okul Müziği Eşliği" gibi bir ders de mutlaka programda bulunmalı.
Son olarak dağarcık.. 5 marş buldum, 10 marş buldum, dön başa.. Çocukların ses sınırını zorluyor bir çoğu da. Çok fazla atlayan sesler barındıyor. Bİr de genel olarak parçalar öğrencilerin ilgisini çekmiyor. Sonucunda da öğretmenler "Caddelerde Rüzgar" diyerek ders işliyor. Tamam işlesinde, bunu elinde eser kalmadığı için yapıyor, gidiyor 4. 5. sınıf öğrencisine yapıyor. Elimde 8-10 farklı dağarcık kitabı var, yetmiyor. Mutlaka çocuk şarkıları ve türküleri barındıran "Müzik dağarcığı" gibi bir ders bulunmalı..
Şimdilik pratikte yaşadığım sorunlar ve ekleyebileceklerim bunlar, ilgilenenlere teşekkür ederim..
efe
Mesajlar: 1
Kayıt: 22 Nis Cmt, 22:48
Konum: Ankara
İletişim:

Program Taslağı ile İlgili

Mesaj gönderen efe »

Merhaba,

Program taslağında MİOY dersinin tüm sürece yayılmış olması daha olumlu ancak bütün dönemlerde 4 saatten az olmamalı diye düşünüyorum.

Türk Müziği Armonisi dersi armoni dersleri içerisinde mi yer alıyor yoksa bu ders program taslağı içerisnde yer bulamadı mı? Ulusal müziğimizin çokseslilik çalışması içerisinde bu dersin önemli bir yer tuttuğuna inanıyorum.

Bilgisayar ve uygulamaları (özellikle nota yazımı ile ilgili olanlar) dersleri de program taslağında en az dört yarıyıl olmalı. Ders sürecinde eskimiş notalar öğrencilerle birlikte yeniden yazılarak bilgisayar ortamına aktarılılabilir.

Bu derslere ek olarak, seçmeli de olabilir, "Temel Araştırma Teknikleri", "LES için Matematik ve Türkçe" dersleri de eklenmelidir.

Program çok ağırlaşıyor diyenler olabilir ancak müzik öğretmenleri, branşlarının gereği olarak, göz önünde olan kişilerdir. Yeterli donanıma ulaşabilmeleri için (gerekiyorsa) zorlu bir eğitimden geçmelidirler.

Ayrıca web sitemin müzik eğitimi bölümünde 250 adet okul şarkılarından oluşan bir 3.1MB'lik pdf dosyası mevcuttur. İlgilenenler buradan dosyayı indirebilirler.

Süleyman Tarman hocama da böyle bir çalışmayı yürüttüğü için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

I.Erdem EFE
http://www.erdemefe.com
Kullanıcı avatarı
Admin
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 543
Kayıt: 03 Haz Cum, 22:00
Konum: Ank/Aksaray
İletişim:

Mesaj gönderen Admin »

Sevgili Erdem Efe,

Eleştirilerin ve katkıların için teşekkürler. Şu okul şarkılarının notaları hakkında bir uyarı yapmama izin ver. Besteciler buna razı olmayabilir ve bu da senin için bir sorun oluşturabilir. Bu nedenle bu sitede sadece besteciler isterse notaları yayınlanmakta ya da telif sorunu olmayanlar. Bu bakımdan notadan çok eşlik ihtiyacı var desek daha doğru olur. Olanağın varsa notaları eşliğe çevirmeni öneririm.
Cansevil
Mesajlar: 1
Kayıt: 08 Ağu Pzt, 12:23
Konum: Burdur
İletişim:

Mesaj gönderen Cansevil »

Sevgili Süleyman,
Taslak programı inceledim gayet kapsamlı düşünmüşsün ancak şöyle bir önerim olacak hem piyano hem de anaçalgı dersleri 8 yarıyıl devam ediyor ve 3. yarıyıldan itibaren seçmeli çalgı da devreye girerek 8. yarıyıl sonuna kadar 3 çalgı eğitimi birlikte yürütülecek görünüyor. Kanımca bir öğrenci bu kadar çalgıya bir de onca alan ve kültür derslerini alırken yetişemez. Bana kalırsa Ana çalgı ve yardımcı çalgı bünyesinde düşünülürse piyano ya da diğer çalgılar farketmez öğrenci bir çalgıya yoğunlaşır ve diğeri de ikinci sazı olur. Ana çalgısı yaylı nefesli olanlara yardımcı çalgı piyano zorunlu tutulur ve her öğrencinin piyano dersi alması sağlanır seçmeli çalgı dersi kredisi anaçalgıya eklenerek bir çalgıda uzmanlaşma daha iyi sağlanabilir. (anaçalgıyı haftada iki saat görmesi sağlanarak)
Önerim bu şekilde. Selamlar.
Cansevil Tebiş
Cevapla