Müzik Terapi

Doğrudan müzikle ilgili olan konulara yer veriniz.
Kullanıcı avatarı
oğuz özler
Mesajlar: 14
Kayıt: 28 Oca Cmt, 19:08
Konum: kahramanmaraş

Müzik Terapi

Mesaj gönderen oğuz özler »

MÜZİK TERAPİ
Makamlar , Organ Tesiri, Zaman Bağlantısı ve Tedavi Etkileri

NİHAVEND MAKAMI: Öğleden sonra ( ikindi ) zamanı etkisi fazladır. Kan dolaşımı, karın bölgesi, kalça, uyluk ve bacak bölgelerine etkilidir. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına faydalıdır. Kuvvet ve barış duygusu verir. Akıl hastalıklarına etkili olduğu konusunda önemli bilgiler ve çalışmalar vardır.

RAST MAKAMI: Gece yarısı ve seher zamanları etkilidir. Soğuk organlar olan kemik, beyin ve yağlara etkilidir. Fazla uyumayı engellemektedir. Düşük nabzın yükselmesine yardımcı olur. Özellikle çocuk bünyesinde nem hakim olduğu için; bu nedenle oluşan dengesizlikleri düzeltir. Akıl hastalıklarına iyidir. Sefa, neşe, iç huzuru ve rahatlık verir. Felç illetine devadır. Başa ve göze etkilidir. Kaslara tesiri vardır.

REHAVİ MAKAMI: Aslan Burcunun özelliklerini de taşır. Nemli ve kuru, sarı safra, erkek, sağ omuz, baş ağrıları, burun kanamaları, ağız çarpıklığı ve balgamdan gelen hastalıklara, akıl hastalarına faydalıdır. Doğuma yardımcı olur. Göğüs, mide ve yan böğür (basen) için faydalıdır. Sonsuzluk ve yer çekiminden kurtulma duygusu verir.

HÜSEYNİ MAKAMI: Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği vardır. Karaciğer, kalp ve ruhların iltihabını söndürür ve yok eder. Mide hararetini giderici özelliği vardır. Büyük erkeklerde görülen gizli ateşli nöbeti ve günde bir kere gelen ateşli nöbetin giderilmesinde faydalıdır. Sol omuza etkilidir. Sıtma hastalığına iyidir. Barış duygusu verir. İç organlara etkilidir. Tabiat ile birleştirir. İçindeki, gizli pentatonik yapı sebebiyle, kendine güven ve kararlılık duygusu verir; bundan dolayı otistik ve spastik hastalara faydalıdır.

HİCAZ MAKAMI: Kemiklere, beyne ve çocuk hastalıklarına tedavi edici etkisi vardır. Üro-genital sisteme ve böbreklere etki gücü fazladır. Alçakgönüllülük duygusu verir. Düşük nabız atımını yükseltir ve göğüs bölgesi diğer önemli etki alanıdır.

UŞŞAK MAKAMI: Kalp, ayak rahatsızlıkları, nikriz (damla) ağrılarına faydalıdır. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir. Çocukların bütün organlarını etkileyen kuru ve sıcak yellerde ve büyük erkeklerde görülen ayak ağrılarına faydalıdır. Derin aşk ve mistik duyguların ifade vasıtasıdır.

BÜZÜRK MAKAMI: Zihni temizler, vesvese ve korkuyu def eder. Fikre yön verir. Kulunç ve beyin hasarı ile ortaya çıkan şiddetli hastalıklara yararlıdır. Güç kazandırır. Boyun, boğaz, göğüs, ciğer ve kalp ve yan böğür (basen) için etkilidir.

ZENGÜLE MAKAMI: Kalça eklemleri ve bacak içleri ile ilgisi bulunur. Kalp hastalıklarına, menenjit ve beyin hastalıklarına etkilidir. Beyin hastalıkları ve ruh hastalıklarının tedavisi için mide ve karaciğer ateşini yok eder.

ISFAHAN MAKAMI: Hava tabiatlı, ikindi ile yatsı arası etkilidir. Su bağlantısı vardır. Soğuk ve nemlidir. Beyaz balgam ile ilgilidir. Dişi, gece karakterli, Pazartesi bağlantılıdır. Soğuk tabiatlı olduğu gibi, ateşli hastalıklardan vücudu koruyucu özelliği vardır. Ense, boyun, omuzlar ve sol dirsek için etkilidir. Güven hissi, uyum sağlama, hareket yeteneği, zihin açıklığı, gönül yenileme, düzgünlük verme, zekayı açma ve hatıraları tazeleme özelliği vardır.

NEVA MAKAMI: Hava tabiatlı, kuru-soğuk özellik gösterir. Göğsün sağ tarafına, böbreklere, omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkisi vardır. Üzüntüyü giderir ve lezzet verir. Gönül okşayan makam adıyla bilinir. Kötü fikirleri kovduğu, cesaret ve yiğitlik verdiği, gönül sevinci oluşturduğu ileri sürülür. Kuvvet ve kahramanlık duyguları meydana getirir. Akıl hastalıklarının tedavisinde faydalıdır.

IRAK MAKAMI: Menenjit, beyin ve akıl hastalıklarına faydalıdır. Omuz, kol, sol kol ve ellere etkilidir. Başın üst tarafına etkisi belirtilmektedir. Lezzet verir, düşünme ve kavrama konusunda etkilidir.

ZİREFKEND MAKAMI: Sırt, mafsal ağrılarına ve kulunca faydalıdır. Beyinle ilgili ağız çarpılmasına, kalp, ciğer, göğüs, kalça ve sağ omuza etkilidir. Meclisin neşesini arttırır, derin duygu hissi verir

ACEMAŞİRAN MAKAMI: Vücutta yağ dengesine yardım eder. Yaratıcılık duygusu ve ilham verir. Durgun düşünce ve duyguları canlandırır. Hanımlarda doğumu kolaylaştırır. Anne karnındaki çocuğun yanlış duruşlarının düzelmesine yardım eder.

SEGAH MAKAMI: Hararetten meydana gelen şişmanlık, uykusuzluk, yüksek nabız, kalp, ciğer ve kas rahatsızlıklarına faydalıdır. Beyin nöronlarına etkisi vardır. Mistik duygular oluşturur . Ağrı giderici ve spazm çözücü özelliği vardır.

BUSELİK MAKAMI: Nihavend makamı ile benzer özelliği gösterir.

SABA MAKAMI: Şecaat, cesaret, kuvvet ve rahatlık verir.

PENTATONİK MELODİLER: Pentatonik müzik, Asya kökenli Türk musikisinin en önemli ve karakteristik özelliğidir. Bir gam içindeki 7 sesten ikisinin azalması ile, 3 adet tam ve 2 adet 1,5 sesten olmak üzere 5 sesten oluşmuştur. Kendine güven ve kararlılık verir. Çocuklara, 9-10 yaşına kadar sadece pentatonik müzik dinletilmesi tavsiye edilmektedir.
pelin sadık
Mesajlar: 7
Kayıt: 03 Eyl Cmt, 17:48
Konum: çlök
İletişim:

Mesaj gönderen pelin sadık »

teşekkürler....
Kullanıcı avatarı
oğuz özler
Mesajlar: 14
Kayıt: 28 Oca Cmt, 19:08
Konum: kahramanmaraş

müzik terapi

Mesaj gönderen oğuz özler »

elimde bu makamlarla ilgili birer dakikalık kayıtlar var. Derslerde kullandım çok etkili oluyor.İsteyen olursa paylaşabilirim
pelin sadık
Mesajlar: 7
Kayıt: 03 Eyl Cmt, 17:48
Konum: çlök
İletişim:

Mesaj gönderen pelin sadık »

kayıtlara nerden ulaşabiliriz???
mahiye
Mesajlar: 143
Kayıt: 16 Haz Prş, 13:39

Müzik Yaparak Terapi en etkileyici olanıdır

Mesaj gönderen mahiye »

Pedagojik açıdan bakıldığında insana en faydalı olan müzik bizzat insanın bir grup içerisinde grupla birlikte yaptığı müziktir.
Yukarıda önerilen makamlar/müzikler sanırım sadece dinlemeye yöneliktir ya da öyle anlaşılmaktadır. Eğer böyle ise eksik demektir.
En yararlı olan müzik etkinliği fiilen yapılanıdır. Buna göre sıralayacak olursak:
1.sırada; Birlikte söyleme ve birlikte çalma.
2.sırada; Konser salonunda müzisyenlerle iletişim halinde dinleme.
3.sırada; radyo, kaset vb, teknoloji kullanarak müzik dinleme.

En kutsal çalgı insan sesidir. Birlikte şarkı söylerken insanoğlu yücelmişlik, ulvilik gibi duygular yaşar ki iyileştirici olan asıl budur. Bu noktayı lütfen gözden uzak tutmayalım. Bundan sonra söylenen müziğin klasik formlarda, matematiksel denge içermesi insanda denge duygusunu, özgüveni artırır ki bu da iyileştirici olan ikinci noktadır.
Bence makamların bizzat kendisinden çok bestenin mükemmelliği bu noktada daha önemlidir. Yani sağlam besteler seçilmelidir terapi sırasında.

Benden de böyle bir katkı sevgili ilgili meslektaşlarıma.

Bu arada İstiklal Marşımıza sahip çıkmazsak bu şarkılarımız da yok olacak. petrol Ofisi reklamına FON yapıldı güzelim marşımız!
Yarın TRT satıldığında siz muhtemel Fransız zengini bir şirkete kendi şarkılarımız için telif ödemek zorunda kalacaksınız.
Lütfen, genç arkadaşlarımdan rica ediyorum, sosyal devletimiz özelleştirilerek yabancılara peşkeş çekiliyor ve o malüm batı bize pop dayatıyor. Bakınız, popla müzik terapisi olmaz. Deneyler göstermiştir ki rok müziği dinletilen çiçek soluyor, klasik müzik dinletilen ise canlanıyor.

Sevgilerimle.
Mahiye Morgül
Kullanıcı avatarı
hasancihatorter
Mesajlar: 25
Kayıt: 04 May Prş, 15:40
Konum: İnsanbul
İletişim:

MÜZİKLE TERAPİ

Mesaj gönderen hasancihatorter »

SEVGİLİ DOSTLARIM,
BAŞINDAN BERİ YAPMIŞ OLDUĞUM ÇALIŞMALARIMLA DOKTORA TEZİMDEN YOLA ÇIKARAK (1978-1980 Belgium Liege Kons. ph 1979 ..) MÜZİKLE TERAPİ VE CD ÇALIŞMAM İNSANLARIMIZA SUNULMUŞ FAKAT KISA ZAMANDA BU NACİZANE ÇALIŞMAM TÜKETİLMİŞTİR (Genç Müzik 2005)...BÜYÜK İSTEK ÜZERİNE KONULARI VE TEMALARI DAHA DA BASİTLEŞTİREREK FOTOĞRAFLARLA BU ÇALIŞMAMI İNSANLIĞA EN KISA ZAMANDA HEDİYE EDECEĞİM...

ÜSTÜN BİR GAYRETLE KONSERLERİMDEN VE SÖYLEŞİLERİMDEN FIRSAT BULDUĞUMDA KİTABIMI YENİ HALİYLE YETİŞTİRME ÇABASINDAYIM. SİZ DOSTLARIMA BUNU BİLDİRMEYİ BU FORUMDA BÜYÜK BİR GÖREV ADDETTİM.

1- MÜZİK VE TRAPİ SEANSLARINI BİZZAT KENDİ ENSTRUMANLARIMLA MODERNİZE EDEREK CANLI PERFORMANSLARLA SUNMAKTAYIM.

2- CANLI KONSERLERİMİN BİR KISMIDA ZATEN "TERAPİK MÜZİK" ŞEKLİNDE YAPTIĞIM ANALİZ VE EMREVİZATİONLARIMDA GİZLİDİR.

3- TÜRK MÜZİĞİ MAKAM VE ÇOK SESLİ ARMONİ DERİNLİKLERİ İNSANLARIMIZI ÇOK ETKİLEMEKTE VE ÜNİVERSTELERDEN (YURT İÇİ-YURT DIŞI )= TEKLİFLER ALMAKTAYIM. (GERÇEKLEŞMEKTEDİR)

4- BU TERAPİ SEANSLARINI GÖRSEL OLARAKTA YAPMA DÜŞÜNCESİ, STRES ALTINDAKİ İZLEYİCİYİ DAHA DA RAHATLATACAKTIR. (KİTABIMIN İÇİNDEKİ CD. DE BÜTÜN ESERLERİM BU MİNVALDEDİR.(GERÇEKLEŞMEKTEDİR) (BALE, SEMAH, MEVLEVİ, FOLKLOR DANSLARI İLE...)

5- GİDEREK ARTAN BU TALEBİ KARŞILAYABİLMEK İÇİN BÜYÜK GAYRETİM DEVAM EDİYOR.

MÜZİĞİN KALİTESİNDEKİ POZİTİF TİTREŞİMLER HER YÜREĞİ ETKİLER...ÖNEMLİ OLAN BU PERFORMANSIN İNSANLARA BİR ŞEKİLDE SUNULMASI, PAYLAŞILMASI VE ANLAŞILMASIDIR.

MAKAMLARDAN ARMONİYE GEÇİŞTEKİ SARMAL KOMPOZİSYONLAR BÜTÜN EVRENİ KUCAKLAR....DOĞAÇLAMADA BİR MÜZİK MOTTOSUNDAN ÇIKARAK GİDEREK ÇOĞALIR, RUHUN DERİNLİKLERİNE İNER.

MÜZİKLE TERAPİ VE TEDAVİSİ ASRIMIZIN EKMEK SU GİBİ İHTİYACIDIR. BUNU GÖZ ARDI EDENLER EKRANLARI GÖBEK ATANLARLA VE BOŞ GEVEZELİKLERLE DOLDURUP İNSANLARIMIZI UYUTMAYA DEVAM ETMEKTEDİRLER.
..................................................................................
SAYGILARIMA.
HASAN CİHAT ÖRTER
zamaneefesi
Mesajlar: 4
Kayıt: 25 Eyl Pzt, 21:51
Konum: izmir

Mesaj gönderen zamaneefesi »

hasan bey iyi bir müzisyensiniz güzelliklerden bahsediyorsunuz,fakat sürekli ben ben ben ben ben ben diyorsunuz illaki araya sıkıştırıyorsunuz.tv'de,burada,nette heryerde sürekli hep ben ben ben ben ben.bunu bir eleştiri kabul edin.saygılarımla!
Kullanıcı avatarı
hasancihatorter
Mesajlar: 25
Kayıt: 04 May Prş, 15:40
Konum: İnsanbul
İletişim:

ben....

Mesaj gönderen hasancihatorter »

peki ozaman SEN...

(Dünya çapındaki Sanatçılara , Ezerek, küçük görerek, sıradan bir insanmış gibi.....Hasan Bey denmez...Hasan Cihat Hocam, veya Üstadım diye hitap edilir....Bu Sanata ve Sanatçıya gerçek saygıyı gösterir...Öğreniniz...bilmemek ayıp değildir....öğrenmemek ayıptır!!!)

Sevgilerimle.
HASAN CİHAT ÖRTER
Kullanıcı avatarı
exe_487
Mesajlar: 20
Kayıt: 05 Eyl Sal, 13:00
Konum: ANKARA Ünv. Devlet Kons.

HASAN CİHAT ÖRTER HOCAYA GELECEĞİN USTADINDAN MESAJ

Mesaj gönderen exe_487 »

neden bu kadar sert cevap veriyorsunuz anlayamadım doğrusu?
Sonuçta ortada bir HASAN CİHAT ÖRTER varsa bu kimse tarafından değiştirilemez bir gerçektir.sadece siz oldunuz diye değil genel bir tanımlama olarak madem burası serbest kürsü herkes karşısındakine istediği şekilde(terbiye sınırlarını aşmadan) konuşma hakkına sahip değilmi?istediği şekilde fikirlerini burada paylaşamassak nerede paylaşabilelim ki? ayrıca tezinizi okumak isterim sonuçta sanatı her yönüyle öğrenmek isteyen birisiyim tezinizi bana mail yoluyla gönderirseniz sevirinirim.

SAYGILARIMLA
HERKES OKULA
Kullanıcı avatarı
hasancihatorter
Mesajlar: 25
Kayıt: 04 May Prş, 15:40
Konum: İnsanbul
İletişim:

anlamazsın..

Mesaj gönderen hasancihatorter »

Sen ve senin gibiler ne benim emeğimden, ne tezimden ne de müziğimden anlarsınız...sizin yaptığınız ve yapacağınız bu memlekette iş yapan adamların önünü kesmektir. Bu Cennet Ülke bundan geri kalmadımı?

Bu yoz ve Üstadları yaralayan uslubunuzdan vaz geçin.

Bizler duygusal insanlarız...Sanatçı ne demek okuyunuz...anlayınız...araştırınız...veee bir Sanatçı nasıl yetişiyor düşününüz!!!

Bana bir daha yazmaaaaaaaaaaaa...
HASAN CİHAT ÖRTER
zamaneefesi
Mesajlar: 4
Kayıt: 25 Eyl Pzt, 21:51
Konum: izmir

Mesaj gönderen zamaneefesi »

Oğuzcum açtığın sayfa yine Hasan Cihat Örter Hocamız'a bir eleştirimden dolayı(sonradan rasgeldim ki) dünyaca ünlü bir sanatçıdan inciler isimli sayfaya benzeyecek kaygısıyla ve düşüncesiyle senden özür diliyorum.Hasan Cihat Örter Hocam sizden de çok çok özür diliyorum bilmiyordum eleştirilmekten hoşlanmadığınızı. Dünyayı samimiyetin kurtaracağı bilinci ve coşkusu ile!
Fayezz
Mesajlar: 28
Kayıt: 14 Eyl Prş, 12:39
Konum: ANKARA

İnsan'ın Estetiği!

Mesaj gönderen Fayezz »

Üstadım. İyilik ve güzellikleriniz fazla olduğunda kardeşinizin bile tahammül edemediği bu dünyada mantığınıza aykırı gelsede eleştirilere daha yukardan, daha tepeden cevap vermek gerekiyor.. Hiç bir şey yapmayanı hiç kimse eleştirmez. Herkes varolanla uğraşır ve eleştirir.. Özellikle kendisini estetize edemeyen insanlığın estetik birine asla tahammülü yoktur. Bunun bilinciyle estetize olamamışlara biraz tepeden bakarak yaklaşabilirseniz siz de rahatlarsınız onlarda...
Varolandan yasa hep olgunluk istiyor ve hep yukardan bakış bekliyor!

Sevgi sonsuz
Kullanıcı avatarı
exe_487
Mesajlar: 20
Kayıt: 05 Eyl Sal, 13:00
Konum: ANKARA Ünv. Devlet Kons.

hasan cihat örter hocaya

Mesaj gönderen exe_487 »

eleştirilerden rahatsız olduysanız özür dilerim.ama benim anlamadığım bir konu sanattaçı olan bir kişinin eleştirilere daha anlayışlı cevaplar yazması gerekmiyormu?
ayrıca ben sizinle daha seviyeli ve konusu müzik olan sohbetler yapmak istiyorum.size ve sizin yaptığınız sanata karşı olsaydım,internet adresinize kaydolmazdım.
sonuçta bana göre olan sanat anlayışı ile sizin sanat anlayışınız sanırsam çok farklı.
ilginiz ve cevaplarınız için teşekkürler
HERKES OKULA
Kullanıcı avatarı
hasancihatorter
Mesajlar: 25
Kayıt: 04 May Prş, 15:40
Konum: İnsanbul
İletişim:

SİZ NEYİ ELEŞTİRECEĞİNİZİ BİLMİYOSUNUZ AHMAKLAR!!

Mesaj gönderen hasancihatorter »

BU ÜLKEDEKİ, GERİKALMIŞLIĞI ELEŞTİRİN,
1- SANATÇI DİYE GÜZEL HALKIMIZA SUNULAN MAGANDALARI, ELEŞTİRİN (SIKIYOSA!!!!!)

2- NERDEYSE MÜZİK DERSLERİNİ KALDIRACAK OLAN POLİTİKACILARIN "MİLLİ EĞİTİM ANLAYIŞINI" ELEŞTİRİN.

3- AZ SONRALARI, TEMCİT PİLAVI GİBİ SUNULAN TELE-VOLELERİ ELEŞTİRİN....

4- SANAT KÜLTÜR EĞİTİMİ VERMEYEN MEDYAYI VE MEDYA ANLAYIŞINI ELEŞTİRİN.........................VB.

BEN DÜNYA ÇAPINDA BİR SANATÇIYIM..NEYİMİ ELEŞTİRİYON A KASKAFALIM...
AKILLI OLUN...

ÜSTADLARI YARALAMAYIN..

BİR BAKIN KAÇTANE HASAN CİHAT YETİŞİYO?

TEPEMİN TASINIDA ATTIRMAYIN...BU GÜZEL SİTEYE...GÜZEL ŞEYLER YAZIN - İNSANLAR AYDINLASIN..SİZİZN GİBİ: BİNDİĞİ DALI KESEN "KÜLTÜRLÜ CAHİL" OLARAK KALMASIN.
HASAN CİHAT ÖRTER
salaman
Mesajlar: 2
Kayıt: 07 Eyl Prş, 23:24
Konum: bayburt

Mesaj gönderen salaman »

İnsan biraz saygılı birazda mütevazi olmalı DÜNYA ÇAPINDA BİR SANATÇI olmadan önce...!
Cevapla